Η κρητικη διατροφη & ο ρολος του ελαιολαδου
Έτσι όπως έχει αποδείξει μελέτη 7 ανεπτυγμένων χωρών, η οποία ξεκίνησε το 1960 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, η παραδοσιακή δίαιτα των Κρητών από αρχαιοτάτων χρόνων φαίνεται να συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά εκείνα που την καθιστούν άριστη. Από τη μελέτη αυτή, η οποία περιελάμβανε την επί δεκαετίες παρακολούθηση μιας ομάδας 700 περίπου ανδρών αγροτικής περιοχής της Κρήτης, φάνηκε ότι ο πληθυσμός αυτός είχε τους λιγότερους θανάτους από έμφραγμα της καρδιάς και τις διάφορες μορφές καρκίνου σε σχέση με τους κατοίκους όλων των άλλων χωρών που έλαβαν μέρος στην έρευνα. Ο πληθυσμός της Κρήτης μεταξύ άλλων ήταν μακράν ο μακροβιότερος σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 1991, που ο Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέλαβε την επανεξέταση των ηλικιωμένων κατά το 31ο έτος της μελέτης, οι επιζώντες στην Κρήτη ήταν το 50% περίπου του αρχικού πληθυσμού, ενώ στη Φινλανδία δεν υπήρχε κανείς επιζών! Την έρευνα αυτή ακολούθησαν πολλές άλλες ακόμη. Σε κάθε περίπτωση τα κλινικά αποτελέσματα των ερευνών πάνω στην Κρητική διατροφή συνδέουν την άριστη υγεία και μακροζωία των Κρητικών με την παραδοσιακή διατροφή τους.
συνέχεια κειμένου...... Συνέχεια ......
.........
................................